V. 2.3

DESTRUKTIVT MATBETEENDE

Ett destruktivt matbeteende som kan leda till en ätstörning är när orimligt mycket tid upptas av tankar kring mat och utseende samt känslan av vår egna kropp. Då finns kunskap, stöd och hjälp att få. Ätstörningar kan ha olika symptom och därmed ha olika diagnoser/namn, som till exempel Arfid, Anorexi, Bulimi, UNS och Hetsätstörning. När behöver man behandling och vilken typ av behandling behöver man? Här nedan får du guidning, tips, fakta och övningar.

Har du frågor eller känner att du behöver hjälp så tveka inte att kontakta oss på info@weandsports.se eller ring 063-663 11 11 eller läs mer om vår behandling weandsports.se. Vi hjälper dig som är sjuk eller tror att du är sjuk i en ätstörning eller är nära anhörig till någon som inte mår bra. Vill du söka hjälp direkt så gör du det här.

Dåliga tankar om sig själv och sin kropp kan påverka det allmänna välbefinnandet, vardagen och de beslut vi tar. Tex.

  • Vad ska vi äta och inte äta? 
  • Hur mycket och lite ska vi träna?
  • I vilka sammanhang deltar vi och när avstår vi?

Om en stor del eller den största delen av tillvaron handlar om kroppen och vad den väger eller hur den ser ut så behöver du få stöd. Ju tidigare du tar hjälp för att bryta tankar som börjar ta över och begränsa din tillvaro och livskvalitet desto större är chansen att du kan vända den negativa spiralen. Ibland kan något som började med en god avsikt successivt öka och få ett övertag om oss omedvetet. Efter en längre tid kan det vara svårt att bryta de tankar och de handlingar man börjat med.

Fakta om matbeteende

Fakta om destruktivt metbeteende, överdriven fixering av kroppens vikt, utseende eller träningsresultat.
Fakta

Tips – Destruktivt matbeteende

Tips för dig som har ett destruktivt matbeteende, även tips till dig som närstående.
Tips

Övningar – Destruktivt matbeteende

Här har vi samlat övningar som kan få dig som drabbad i rätt riktning.
Övningar

Boktips

”Sluta älta och grubbla” av Olle Wadström I den här boken får du lära dig om tekniker för hur du ska sluta med onödigt grubbel och ältande som tar så mycket kraft från dig och kan skapa lidande. Du får också veta varför teknikerna fungerar.
Här finns boken

Apptips

Self Compassion Lifestyle Träna hjärnan i positiva känslor med hjälp av övningar i appen och skapa inre trygghet för att må bra.
Compassion som förhållningssätt kan ändra inställningen till dig själv.
Ladda ner appen

Kontakta oss

Om du känner att du har något som du tänker på kring ämnet matbeteende är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på We & Sports
Kontakta oss